Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 45.00€

*Iσχυεi για παραγγελίες έως 2kg

Αναζήτηση
ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 10€
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 45€ ΕΩΣ 2KG
WEB PRICE ONLY
ΤΗΛ.ΚΕΝΤΡΟ 10:00 - 17:00
Τα ABCDEs του μελανώματος: Τα 5 σημάδια για την έγκαιρη ανίχνευση.

Τα ABCDEs του μελανώματος: Τα 5 σημάδια για την έγκαιρη ανίχνευση.

Η εύρεση μελανώματος σε πρώιμο στάδιο είναι ζωτικής σημασίας. Η έγκαιρη ανίχνευση του μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες για θεραπεία. 

Αναζητήστε οτιδήποτε νέο, μεταβαλλόμενο ή ασυνήθιστο τόσο στις εκτεθειμένες στον ήλιο, όσο και στις προστατευμένες από τον ήλιο, περιοχές του σώματος σας. Τα μελανώματα εμφανίζονται συνήθως στα πόδια των γυναικών και το νούμερο ένα μέρος που εμφανίζονται στους άνδρες είναι ο κορμός του σώματος. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι τα μελανώματα μπορούν να προκύψουν οπουδήποτε στο δέρμα, ακόμη και σε περιοχές που δεν τις βλέπει ο ήλιος .

Τι είναι το μελανοκύτταρο;

Τα μελανοκύτταρα είναι κύτταρα που βρίσκονται στο ανώτερο στρώμα του δέρματος. Παράγουν μια χρωστική ουσία γνωστή ως μελανίνη, η οποία δίνει στο δέρμα το χρώμα του. Υπάρχουν δύο τύποι μελανίνης: η ευμελανίνη και η φαίομελανινη. Όταν το δέρμα εκτίθεται σε υπεριώδη (UV) ακτινοβολία από τον ήλιο ή στα ινστιτούτα μαυρίσματος, προκαλείται βλάβη στο δέρμα και τα μελανοκύτταρα παράγουν περισσότερη μελανίνη, αλλά μόνο η χρωστική ουσία ευμελανίνης προσπαθεί να προστατεύσει το δέρμα προκαλώντας το δέρμα να σκουρύνει ή να μαυρίσει. Το μελάνωμα εμφανίζεται όταν η βλάβη του DNA από το κάψιμο ή το μαύρισμα λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας προκαλεί αλλαγές (μεταλλάξεις) στα μελανοκύτταρα, με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη κυτταρική ανάπτυξη.

Σχετικά με τη Μελανίνη 

Οι άνθρωποι με σκούρο δέρμα έχουν περισσότερη ευμελανίνη ενώ οι ανοιχτόχρωμοι περισσότερη φαίομελανίνη. Ενώ η ευμελανίνη έχει την ικανότητα να προστατεύει το δέρμα από βλάβες από τον ήλιο, η φαίομελανίνη δεν το κάνει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα άτομα με πιο σκούρο δέρμα διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος από τους ανοιχτόχρωμους ανθρώπους που, λόγω έλλειψης ευμελανίνης, είναι πιο επιρρεπείς σε βλάβες από τον ήλιο, κάψιμο και καρκίνο του δέρματος.

Πώς μοιάζει το μελάνωμα; 

Μελανώματα υπάρχουν σε πολλά διαφορετικά σχήματα, μεγέθη και χρώματα. Δεδομένου ότι η έγκαιρη ανίχνευση του μελανώματος είναι τόσο ζωτικής σημασίας, υπάρχουν κοινά σημεία, συμπτώματα, εικόνες και στρατηγικές έγκαιρης ανίχνευσης του μελανώματος. Μπορεί να εμφανιστεί ως επίπεδο ή ελαφρώς ανυψωμένο και αποχρωματισμένο ή ασύμμετρο με ανομοιόμορφα περιγράμματα. Τα χρώματα περιλαμβάνουν αποχρώσεις καφέ, μαύρου, κόκκινου/ροζ, μπλε ή λευκού. Μπορεί επίσης να στερείται χρωστικής ουσίας και να εμφανίζεται ως ροζ ή σαν δερματική βλάβη.

Πόσο επικίνδυνο είναι το μελάνωμα;

Το μελάνωμα είναι συνήθως ιάσιμο όταν ανιχνεύεται και αντιμετωπίζεται νωρίς. Μόλις το μελάνωμα εξαπλωθεί βαθύτερα στο δέρμα ή σε άλλα μέρη του σώματος, γίνεται πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί και μπορεί να είναι θανατηφόρο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι περίπου το 20 έως 30 τοις εκατό των μελανωμάτων αναπτύσσονται σε υπάρχουσες κρεατοελιές, ενώ το 70 έως 80 τις εκατό προκύπτει σε φαινομενικά φυσιολογικό δέρμα.

Τι μπορείτε να κάνετε;

  1. Ελέγξτε τακτικά τον εαυτό σας
    Ανεξάρτητα από τον κίνδυνο, εξετάστε το δέρμα σας μία φορά το μήνα για να εντοπίσετε πιθανούς καρκίνους του δέρματος νωρίς. Σημειώστε τις υπάρχουσες κρεατοελιές ή βλάβες που αναπτύσσονται ή αλλάζουν.
  2.  Όταν έχετε αμφιβολίες, ελέγξτε το
    Επειδή το μελάνωμα μπορεί να είναι τόσο επικίνδυνο μόλις προχωρήσει, ακολουθήστε το ένστικτό σας και επισκεφθείτε το γιατρό σας αν δείτε ένα σημείο που απλά δεν φαίνεται σωστό.
  3. Χρησιμοποιήστε τακτικά αντηλιακό
    Η αντηλιακή προστασία είναι σημαντική τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα. Χρησιμοποιήστε αντηλιακή προστασία με υψηλό αντηλιακό δείκτη, ειδικά στα ευαίσθητα και εκτεθειμένα σημεία του σώματός σου, όπως σε υπάρχουσες κρεατοελιές. Φρόντισε να εφαρμόζεις τακτικά το αντηλιακό σου όταν είσαι στην θάλασσα.

Τα ABCDEs του μελανώματος:
Πως να αναγνωρίσετε τα προειδοποιητικά σημάδια!

Τα πρώτα πέντε γράμματα του αλφαβήτου (αγγλικού) είναι ένας οδηγός που θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα προειδοποιητικά σημάδια του μελανώματος. 
  1. για Asymmetry - Ασυμμετρία. 
    Τα περισσότερα μελανώματα είναι ασύμμετρα. Εάν σχεδιάσετε μια γραμμή στο κέντρο, τα δύο μισά δεν ταιριάζουν. Οπότε φαίνεται διαφορετικό από μία στρογγυλή και συμμετρική κοινή ελιά.
  2. για Border - Περίγραμμα. 
    Το περίγραμμα του μελανώματος τείνει να είναι ανομοιόμορφο και μπορεί να έχει εγκοπές, ενώ οι κοινές ελιές τείνουν να έχουν πιο ομαλά και ομοιόμορφα όρια.
  3. για Color - Χρώμα.
    Πολλά χρώματα είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι. Ενώ οι καλοήθεις ελιές έχουν συνήθως μια ενιαία καφέ σκιά, ένα μελάνωμα μπορεί να έχει διαφορετικές αποχρώσεις του καφέ ή μαύρου. Καθώς μεγαλώνει, μπορεί επίσης να εμφανιστούν τα χρώματα κόκκινο, λευκό ή μπλε.
  4. για Diameter/Dark - Διάμετρος ή Σκιά. 
    Ενώ είναι ιδανικό για την ανίχνευση ενός μελανώματος να είναι μικρό, είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι εάν μια βλάβη έχει το μέγεθος μιας γόμας μολυβιού (περίπου 6 mm) ή μεγαλύτερη. Μερικοί ειδικοί λένε ότι είναι επίσης σημαντικό να αναζητήσετε οποιαδήποτε βλάβη, ανεξάρτητα από το μέγεθος, που είναι πιο σκοτεινή από άλλες. Σπάνια, αμελανωτικά μελανώματα είναι άχρωμα.
  5. για Evolving - Εξέλιξη. 
    Οποιαδήποτε αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα ή την ανύψωση ενός σημείου στο δέρμα σας ή οποιοδήποτε νέο σύμπτωμα σε αυτό, όπως αιμορραγία, κνησμός ή κρούστα, μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι μελανώματος. 
Να είστε προσεκτικοί για κάθε νέα ελιά ή φακίδα που προκύπτει στο δέρμα σας, μια πληγή ή σημείο που δεν θεραπεύει, οποιαδήποτε υπάρχον ελιά που αρχίζει να αλλάζει (ανάπτυξη, πρήξιμο, κνησμός) ή οποιοδήποτε σημείο ή βλάβη που φαίνονται ασυνήθιστα.  
 
Εάν παρατηρήσετε αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια, ή οτιδήποτε ΝΕΟ, ΑΛΛΑΓΗ ή ΑΣΥΝΉΘΙΣΤΟ στο δέρμα σας, δείτε έναν δερματολόγο αμέσως.  
Και μην ξεχνάτε: Η έγκαιρη ανίχνευση του μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητές για θεραπεία. 
follow us on instagram