Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 45.00€

*Iσχυεi για παραγγελίες έως 2kg

Αναζήτηση
ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 10€
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 45€ ΕΩΣ 2KG
WEB PRICE ONLY
ΤΗΛ.ΚΕΝΤΡΟ 10:00 - 17:00
Μαγνήσιο: Απαντάμε στις πιο συνήθεις ερωτήσεις σας!

Μαγνήσιο: Απαντάμε στις πιο συνήθεις ερωτήσεις σας!

Μας ρωτήσατε και σας απαντάμε!

Παρακάτω θα βρείτε απαντήσεις στις πιο συνήθεις ερωτήσεις που μας κάνετε για το μαγνήσιο! Διαβάστε λοιπόν το άρθρο μας και....χαλαρώστε!

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται στο ανθρώπινο σώμα. Οι ενήλικες έχουν συνολική περιεκτικότητα στο σώμα περίπου 25 g. Η συντριπτική πλειοψηφία (99%) του συνολικού μαγνησίου του σώματος βρίσκεται ενδοκυτταρικά, κυρίως στα οστά, τους μυς και άλλους μαλακούς ιστούς.

Ποιες είναι οι ιδιότητες του μαγνησίου;

Το μαγνήσιο ρυθμίζει μια ποικιλία βιοχημικών αντιδράσεων και κυτταρικών λειτουργιών επειδή δρα ως συμπαράγοντας σε περισσότερα από 600 ένζυμα.

Το μαγνήσιο είναι ένας σύνθετος συνεργάτης της ATP (τριφωσφορική αδενοσίνη) και ενεργοποιεί τα εξαρτώμενα από την ΑΤΡ ένζυμα όπως κινάσες, νουκλεοτιδάσες, φωσφατάσες και καρβοξυπεπτιδάσες. Αυτό το καθιστά απαραίτητο για τη γλυκόλυση, τον κύκλο του κιτρικού οξέος, το μεταβολισμό των λιπιδίων, την ενεργοποίηση αμινοξέων και τη σύνθεση νουκλεϊνικών οξέων, μεταξύ άλλων.

Το μαγνήσιο σχηματίζει σύμπλοκα με νουκλεϊνικά οξέα και έτσι σταθεροποιεί το DNA και το RNA. Ως σύμπλεγμα με φωσφολιπίδια, σταθεροποιεί τις βιολογικές μεμβράνες. Το μαγνήσιο επηρεάζει επίσης τους κυτταρικούς διαύλους ιόντων και τους μεταφορείς ασβεστίου, καλίου και νατρίου.

Λόγω των ιδιοτήτων ρύθμισης της μεμβράνης και των ηλεκτρολυτών, το μαγνήσιο είναι

  • ρυθμιστής της μετάδοσης ερεθισμάτων,
  • της συστολής των μυών,
  • του καρδιακού ρυθμού,
  • του αγγειακού τόνου,
  • της αρτηριακής πίεσης
  • και του οστικού κύκλου.
Το μαγνήσιο επηρεάζει επίσης την υγεία των οστών.

Που βοηθάει το μαγνήσιο και ποια είναι τα οφέλη του;

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε έναν απίστευτο αριθμό σωματικών διαδικασιών. Παρακάτω είναι κάποιες από τις πολλές λειτουργίες του:

  • το μαγνήσιο συμβάλλει στη υγεία των οστών και των δοντιών,
  • Το μαγνήσιο συμβάλλει στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία,
  • Το μαγνήσιο συμβάλλει στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης,
  • Το μαγνήσιο συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία των μυών,
  • Το μαγνήσιο συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Πώς μπορεί να προκληθεί ανεπάρκεια μαγνησίου;

Τα συμπτώματα ανεπάρκειας αναπτύσσονται δευτερογενώς ως αποτέλεσμα της μειωμένης εντερικής απορρόφησης μαγνησίου ή της αυξημένης νεφρικής απέκκρισης μαγνησίου. Προκαλείται από γαστρεντερικές διαταραχές όπως οξεία ή χρόνια διάρροια, έμετο, δυσαπορρόφηση ή εκτομές/παράκαμψη του λεπτού εντέρου. Επιπλέον, η νεφρική νόσος, η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ και η χρόνια λήψη ορισμένων φαρμάκων (συμπεριλαμβανομένων των διουρητικών, των αντιβιοτικών και των αντισυλληπτικών) μπορεί να είναι η αιτία.

Πως θα το καταλάβω εάν έχω ανεπάρκεια ή έλλειψη μαγνησίου;

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας μαγνησίου εμφανίζονται μόνο σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις ορού μικρότερες από 0,5 mmol / l. Το μαγνήσιο, όπως αναφέραμε, εμπλέκεται σε πολλές λειτουργίες και αλληλεπιδρά με άλλα μέταλλα, επομένως τα συγκεκριμένα συμπτώματα δεν οφείλονται αποκλειστικά στην ανεπάρκεια μαγνησίου.

Τα πρώτα σημάδια μπορεί να είναι

  • απώλεια όρεξης,
  • ναυτία,
  • έμετος,
  • κόπωση
  • και γενική αδυναμία.

Καθώς η νόσος εξελίσσεται, η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις ασβεστίου και καλίου, καθώς και σε νευρολογικά και καρδιαγγειακά συμπτώματα (π.χ. μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, μυϊκές κράμπες, ξαφνικές αλλαγές στη συμπεριφορά και καρδιακές αρρυθμίες).

Ποιες τροφές είναι φυσικά πλούσιες σε μαγνήσιο;

Τα αμύγδαλα, οι ηλιόσποροι και οι σπόροι κολοκύθας, καθώς και ο λιναρόσπορος και το σουσάμι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Τα προϊόντα σιτηρών που παρασκευάζονται από δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Η σκόνη κακάο και η μαύρη σοκολάτα περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες μαγνησίου.
Άλλες πηγές μαγνησίου είναι τα όσπρια (π.χ. φασόλια, φακές, μπιζέλια), τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σέσκουλα, σπανάκι), τα ψάρια (π.χ. ψάρια που μοιάζουν με μπακαλιάρο) και τα θαλασσινά (π.χ. γαρίδες).

Οι χυμοί φρούτων (π.χ. χυμός φραγκοστάφυλου) και το νερό παρέχουν επίσης μαγνήσιο. Όταν πρόκειται για πόσιμο νερό, εξαρτάται από την πηγή και τον βαθμό σκληρότητας - όσο πιο σκληρό το νερό, τόσο μεγαλύτερη και η συγκέντρωση σε μαγνήσιο. 

Μπορούν άλλα συστατικά τροφίμων να αναστείλουν ή να προωθήσουν την απορρόφηση μαγνησίου;

Η πρόσληψη υψηλών ποσοτήτων μετάλλων (ασβέστιο, φώσφορος, σίδηρος, χαλκός, μαγγάνιο ή ψευδάργυρος), π.χ. μέσω της πρόσληψης συμπληρωμάτων διατροφής, μπορεί να αναστείλει την απορρόφηση μαγνησίου. Στην περίπτωση της φυσιολογικής διαιτητικής πρόσληψης, η απορρόφηση μαγνησίου δεν επηρεάζεται.

Μαγνήσιο: ποια μορφή είναι καλύτερη για την υγεία;

Το μαγνήσιο ως συμπλήρωμα διατροφής διατίθεται σε διάφορες μορφές σε φαρμακεία ως συμπλήρωμα διατροφής. Αλλά ποια ένωση μαγνησίου είναι η σωστή για το σώμα σας και πότε την χρειάζεστε;

Εξηγούμε, λοιπόν τι πρέπει να προσέξετε την επόμενη φορά που θα αγοράσετε μαγνήσιο σε συμπλήρωμα διατροφής.

Χρησιμοποιείτε διγλυκινικό μαγνήσιο (magnesium bisglycinate) επειδή συμβάλλει στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία.

Το μηλικό μαγνήσιο (magnesium malate) προσφέρει λύση στην κόπωση γιατί συμβάλλει στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης.

Το κιτρικό μαγνήσιο (magnesium citrate) είναι ιδανικό για άτομα με ενεργό τρόπο ζωής, επειδή συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία των μυών.

Ποια ακριβώς είναι η διαφορά μεταξύ των μορφών μαγνησίου, μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

Κιτρικό μαγνήσιο, διγλυκινικό ή μηλικό; Η διαφορά μεταξύ των σχημάτων.

Δεν δημιουργούνται όλες οι ενώσεις μαγνησίου ίσες. Η μορφή του μαγνησίου καθορίζει πόσο καλά απορροφάται το μαγνήσιο από το σώμα.

Οι μορφές μαγνησίου μπορούν να χωριστούν σε δύο ομάδες:

  1. Το οργανικά δεσμευμένο μαγνήσιο αποτελείται από μαγνήσιο προσκολλημένο σε μια οργανική ουσία. Μια οργανική ουσία είναι μια ουσία που παράγεται στη φύση. Αυτές οι μορφές συχνά περιέχουν σχετικά λίγο στοιχειακό* μαγνήσιο, αλλά απορροφώνται πολύ καλύτερα.
  2. Το ανόργανα δεσμευμένο μαγνήσιο είναι μορφές μαγνησίου που συχνά περιέχουν σχετικά πολύ στοιχειακό* μαγνήσιο, αλλά απορροφώνται λιγότερο καλά.

* Η ποσότητα του στοιχειακού μαγνησίου λέει κάτι για την ποσότητα του "καθαρού" ορυκτού που περιέχει το συμπλήρωμα διατροφής. Και δείχνει πόσο από το δραστικό συστατικό το σώμα μπορεί πραγματικά να χρησιμοποιήσει. Για παράδειγμα, το κιτρικό μαγνήσιο περιέχει 16 mg μαγνησίου και 84 mg κιτρικού οξέος (κιτρικό) ανά 100 mg πρώτης ύλης.

Παραδείγματα οργανικά και ανόργανων δεσμευμένων μορφών μαγνησίου:

Οργανικά δεσμευμένες μορφές μαγνησίου

  • Διγλυκινικό μαγνήσιο
  • Μηλικό μαγνήσιο
  • Κιτρικό μαγνήσιο
Ανόργανα δεσμευμένες μορφές μαγνησίου

  • Ανθρακικό μαγνήσιο
  • Θειικό μαγνήσιο
  • Χλωριούχο μαγνήσιο

Από όλες τις μορφές μαγνησίου, το διγλυκινικό μαγνήσιο είναι το πιο απορροφήσιμο. Το διγλυκινικό μαγνήσιο είναι μια ένωση μεταξύ μαγνησίου και του αμινοξέος γλυκίνη. Λόγω αυτής της ένωσης, το μαγνήσιο απορροφάται καλά, ειδικά στον εγκέφαλο. Επομένως, το διγλυκινικό μαγνήσιο συμβάλλει στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία.

Το μηλικό μαγνήσιο, το κιτρικό και το ταυρικό είναι ενώσεις μαγνησίου με οργανικό οξύ. Αυτά τα οργανικά οξέα εμφανίζονται επίσης φυσικά στο σώμα μας. Και αυτές οι ενώσεις μαγνησίου απορροφώνται εύκολα.

Το ασκορβικό μαγνήσιο είναι μια μορφή βιταμίνης C. Το ασκορβικό μαγνήσιο παρέχει κυρίως βιταμίνη C, αλλά και λίγο μαγνήσιο.

Το ανθρακικό μαγνήσιο είναι η μορφή μαγνησίου που εμφανίζεται φυσικά στα οστά μας.

Το θειικό μαγνήσιο, το χλώριο, το υδροξείδιο και το οξείδιο απορροφώνται ελάχιστα από το σώμα. Υψηλότερες δόσεις μπορεί επίσης να έχει καθαρτικό αποτέλεσμα και έτσι να έχουν αρνητική επίδραση στην ισορροπία ορυκτών στο σώμα.

follow us on instagram