Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 45.00€

*Iσχυεi για παραγγελίες έως 2kg

Αναζήτηση
ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 10€
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 45€ ΕΩΣ 2KG
WEB PRICE ONLY
ΤΗΛ.ΚΕΝΤΡΟ 10:00 - 17:00
Ουρολοίμωξη στις γυναίκες: Συμπτώματα & αντιμετώπιση

Ουρολοίμωξη στις γυναίκες: Συμπτώματα & αντιμετώπιση

Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ή αλλιώς ουρολοίμωξη:

Μερικές γυναίκες σπάνια το παίρνουν, ενώ άλλες το παίρνουν τακτικά.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι περίπου οι μισές από όλες τις γυναίκες θα επηρεαστούν κάποια στιγμή. Και εάν περάσουν μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να ξαναεμφανιστεί. Καθώς η ουρολοίμωξη μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστη είναι σημαντικό για τις γυναίκες να αναγνωρίσουν και να θεραπεύσουν τα συμπτώματα της εγκαίρως.

Εδώ θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα και την θεραπεία της ουρολοίμωξης καθώς και συμβουλές για την πρόληψή της ως γυναίκα.

Τι είναι η ουρολοίμωξη;

Μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος σε μια γυναίκα προκαλείται από βακτήρια που έχουν εισέλθει στο ουροποιητικό σύστημα. Εκεί προκαλούν μια δυσάρεστη και οδυνηρή λοίμωξη. Σε πολλές γυναίκες, μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος εμφανίζεται ξανά και ξανά. Κατά κανόνα, τα βακτήρια του σώματος μας είναι οι συνήθεις ύποπτοι. Συνηθέστερα, το E. coli βρίσκεται πίσω από μια ουρολοίμωξη, ένα βακτήριο που βρίσκεται κανονικά στο έντερο. Το βακτήριο Staphylococcus saprophyticus είναι επίσης μια πιθανή αιτία, ειδικά σε νεαρές γυναίκες, αλλά και άλλοι τύποι βακτηρίων μπορούν να προκαλέσουν επίσης λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.

Γιατί είναι οι γυναίκες πιο επιρρεπείς;

Ο κίνδυνος μόλυνσης είναι υψηλότερος στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, καθώς η γυναικεία ουρήθρα είναι μικρή και το άνοιγμά της είναι κοντά στον πρωκτό. Από εκεί, τα βακτήρια εισέρχονται εύκολα στο ουροποιητικό σύστημα και φτάνουν γρήγορα στην ουροδόχο κύστη, καθώς πρέπει να ταξιδέψουν μόνο μία μικρή απόσταση.
Μια άλλη αιτία μιας λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος στις γυναίκες είναι η μείωση των επιπέδων οιστρογόνων με την ηλικία. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος να γίνουν λεπτότερα και ξηρότερα. Το όξινο περιβάλλον του προστατευτικού βλεννογόνου δεν είναι πλέον επαρκές, καθιστώντας δυσκολότερη την αποτροπή λοιμώξεων. Ως εκ τούτου, η θεραπεία με οιστρογόνα συνιστάται συχνά για την αποφυγή λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, καθώς και η αποκατάστασης της ξηρότητας και η ενυδάτωση του κόλπου.

Ποια είναι τα συμπτώματα ουρολοίμωξης στην γυναίκα;

Ο πόνος και η αίσθηση καψίματος κατά την ούρηση είναι τυπικά συμπτώματα λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος στις γυναίκες. Η βακτηριακή λοίμωξη προκαλεί οίδημα και ερυθρότητα του ιστού. Μπορεί να υπάρξει αίμα στα ούρα και το προσβεβλημένο άτομο πάσχει από ένα γενικό αίσθημα ασθένειας. Οι γυναίκες που έχουν συχνά λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος συνήθως αναγνωρίζουν γρήγορα τα πρώτα σημάδια. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι σημαντική για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε μια λοίμωξη της ουροδόχου κύστης.

Με λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, μπορεί να εμφανιστούν τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • πόνος και αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
  • συχνή ανάγκη για ούρηση, καθώς και συχνή ούρηση
  • μικρές ποσότητες ούρων απελευθερώνονται με κάθε ούρηση
  • ίχνη αίματος στα ούρα
  • έντονη μυρωδιά, σκούρα ή θολά ούρα
  • αίσθημα κρύου, αλλά σπάνια με πυρετό
  • αιφνίδια ακράτεια ούρων

Αντιμετώπιση ουρολοίμωξης.

Κατά κανόνα, ο γιατρός συνταγογραφεί αντιβιοτικά για λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, αφο΄τ πρώτα γίνουν οι απαραίτητες μικροβιολογικές εξετάσεις για τον εντοπισμό του παθογόνου που προκαλεί την ουρολοίμωξη. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να προσαρμόσει το αντιβιοτικό ακριβώς στον τύπο του παθογόνου. Μερικές φορές οι ήπιες λοιμώξεις μπορεί να εξαφανιστούν από μόνες τους. Παρ 'όλα αυτά, δεν πρέπει να περιμένετε να υποχωρήσουν τα συμπτώματα χωρίς ιατρική περίθαλψη. Σε κάθε περίπτωση, εάν έχετε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, συνιστάται να συμβουλευτείτε γιατρό σας.

Αντιμετώπιση ουρολοίμωξης χωρίς συνταγή

Μια ήπια ουρολοίμωξη μπορεί να υποχωρήσει από μόνης της χωρίς την χορήγηση αντιβιοτικών και με την χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και σωστού καθαρισμού της ευαίσθητης περιοχής της γυναίκας.

Τι μπορείτε να πάρετε αντί για την αντιβίωση:

  • Προβιοτικά: Τα προβιοτικά (ζωντανοί μικροοργανισμοί που χρησιμοποιούνται για να αλλάξουν την ισορροπία των βακτηρίων) πιστεύεται ότι εμποδίζουν τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες να αυξηθούν στο ουροποιητικό σύστημα και να προκαλέσουν λοιμώξεις.
    Τα προβιοτικά ανταγωνίζονται με παθογόνα βακτήρια για θρεπτικά συστατικά και θέσεις σύνδεσης στις βλεννογόνες μεμβράνες. Η σύνδεση παθογόνων βακτηρίων προκαλεί μόλυνση. Έτσι, τα προβιοτικά εκτοπίζουν τα βακτήρια E. coli που προκαλούν ασθένειες. Τα προβιοτικά δεν πρέπει απαραίτητα να χρησιμοποιούνται κολπικά στις γυναίκες. Μελέτες δείχνουν ότι η λήψη προβιοτικών καψουλών μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στη βακτηριακή σύνθεση των εντέρων και του κόλπου. Ως αποτέλεσμα, λιγότερα βακτήρια E. coli εισέρχονται στο ουροποιητικό σύστημα.
  • Ενυδατωθείτε: Πίνετε άφθονα υγρά, έτσι ώστε να πρέπει να πηγαίνετε συχνά στην τουαλέτα; Με αυτόν τον τρόπο, τα βακτήρια κυριολεκτικά ξεπλένονται.
  • Cranberry: έχουν χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια για την πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Τα cranberry περιέχουν προανθοκυανιδίνες (PACs), οι οποίες εμποδίζουν τα βακτήρια να κολλήσουν στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων και να μειώσει την ανάγκη να αφιερώσετε χρόνο για να δείτε έναν γιατρό. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει σταθερή απόδειξη της χρήσης τους κατά της ουρολοίμωξης.
  • D-Mannose: Αποτρέπει την προσκόλληση βακτηρίων στα τοιχώματα του ουροποιητικού και διευκολύνει την απομάκρυνσή τους μέσω της διούρησης.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)* ανακουφίζουν από τον πόνο, μειώνουν τον πυρετό και ελαχιστοποιούν τη φλεγμονή.

Συμβουλές για την πρόληψη μιας λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος ως γυναίκα

Μια καθαρή και υγιής ευαίσθητη περιοχή μειώνει τον κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Σε ένα υγιές και ισχυρό κολπικό περιβάλλον, τα βακτήρια είναι λιγότερο ικανά να πολλαπλασιαστούν. Επιπλέον, θα πρέπει να αδειάζετε εντελώς την ουροδόχο κύστη κάθε φορά που πηγαίνετε στην τουαλέτα, καθώς τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν στα υπολειμματικά ούρα της ουροδόχου κύστης.

Υπάρχουν πολλά άλλα προληπτικά μέτρα που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά και με τα οποία μπορείτε να αποφύγετε μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ως γυναίκα σε πολλές περιπτώσεις.

  • Όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα, πρέπει πάντα να σκουπίζετε το χαρτί υγείας από μπροστά προς τα πίσω.
  • Δεν πρέπει να καθαρίζετε την ευαίσθητη περιοχή των γεννητικών οργάνων σας πολύ εντατικά και, πάνω απ 'όλα, να μην χρησιμοποιείτε επιθετικά σαπούνια, καθώς διαταράσσουν τον όξινο μανδύα του δέρματος και τον ερεθίζουν. Χρησιμοποιήστε εξειδικευμένα προϊόντα περιποίησης της ευαίσθητης περιοχής, φιλικά προς το μικροβίωμά σας.
  • Στεγνώστε καλά το δέρμα όταν αλλάζετε προϊόντα υγιεινής: τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται καλύτερα σε υγρό κλίμα.
  • Πηγαίνετε στο μπάνιο μετά την σεξουαλική επαφή και καθαρίστε την ευαίσθητη περιοχή σας.
  • Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
  • Εάν είστε επιρρεπείς σε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, θα πρέπει να κάνετε ντους αντί να κάνετε μπάνιο.
  • Κολπικά χορηγούμενα οιστρογόνα μπορεί να έχει προληπτικό αποτέλεσμα – μερικές φορές ακόμη και σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Μια ουρολοίμωξη επηρεάζει πολλές γυναίκες σχετικά συχνά και σχετίζεται με δυσάρεστα συμπτώματα. Ωστόσο, υπάρχουν αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας και, πάνω απ 'όλα, προληπτικά μέτρα που διασφαλίζουν ότι τα βακτήρια δεν έχουν καμία πιθανότητα να εξαπλωθούν εξαρχής. Εάν υποφέρετε από συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την καλύτερη αντιμετώπιση και πρόληψή τους.
follow us on instagram